Hans-Agne Jakobssons mässingslampor
Det är detaljerna som gör det. I ett reportage från 1953 kan vi läsa att Hans-Agne Jakobsson ”tycker att alla delarna i armaturen bör få sitt intresse från konstruktören”. Skärmens spridning av ljuset, sladdens avlastning och takdosans utformning var alla del i det som kom att bli hans unika belysningsfilosofi. Dessutom visste han hur han skulle slå an hos köparna. Och slår an gör han i dag igen, men det återkommer vi till.
När gotlänningen Hans-Agne Jakobsson flyttade till Markaryd i Småland 1951, hade han nyligen slutat arbeta för Ateljé Lyktan i Åhus. I bagaget hade han en utbildning från Carl Malmstens verkstadsskola, och nu ville han starta eget. Den lilla produktkatalogen med namnet Vettiga Varor, 1951, presenterade det nya företagets första produkter, mestadels presentartiklar som speglar, ramar och ljusstakar i trä, som hans fru Lisa Jakobsson dekorerat. Till en början låg ritkontoret i familjens villa i Markaryd medan tillverkningen var kvar i Åhus. Produktionen växte och fokus flyttades mot småmöbler och belysning. När man 1956 fick nya lokaler i centrala Markaryd tog allt fart på allvar. Tillsammans med de populära spånlamporna, som tillverkades av dotterbolaget Ellysett från 1957 och framåt, blev lampor i
mässing något av företagets signatur. De levererades inte bara till privatpersoner utan också till offentliga miljöer som kyrkor. Då handlade det ofta om ljuskronor som gick att beställa i valfri storlek. Glaset i kuporna blåstes av de småländska glasbruken, och ljuskronorna gick på export och glittrade över hela Norden, i Tyskland, Saudiarabien, Frankrike och Kanada.
Hans-Agne cyklade alltid till fabriken i Markaryd, och runt 9-tiden gick han själv igenom all post och delade ut den till personalen. Sedan satt han och skissade vid ritbordet eller satte ihop nya kataloger. De flesta lamporna designade Hans-Agne själv, men även Arne Nilsson och Torsten Orrling formgav modeller i firman.
– Allting fungerade väldigt väl med Hans-Agne som chef. Han var förvisso bestämd och visste hur han ville ha saker, men jag upplevde alltid att dörren stod öppen till hans kontor om man ville diskutera något, säger Torsten Orrling som började jobba i firman 1969.
I den nya fabriken, som invigdes 1970, fanns det plats för 80 anställda, och förutom verkstad och kontor byggdes en modernt utformad utställningsdel. Hit bjöds arkitekter och konsulter in för att titta på sortimentet, men även privatpersoner var välkomna om de passerade förbi de strategiskt placerade lokalerna vid riksväg 1.
Under de senaste åren har intresset för Hans-Agne Jakobssons mässingslampor vuxit. Vad sägs om 40 000 kronor för en ljuskrona? Hans-Agne Jakobsson är hetare än någonsin.
I guiden ingår ett urval mässingslampor från Hans-Agne Jakobsson. Priserna utgår från priser på auktionssajter som Auctionet, Bukowskis Market, Lauritz och slagauktioner som Stockholms Auktionsverk. Lamporna går att hitta billigare på loppisar och kan kosta mer internationellt och i retrobutiker där de är i toppskick. Tipsa oss gärna om du har information som vi missat!
Hela reportaget om Hans-Agne Jakobsson hittar du i Retro nr 5 , 2016. Köp numret här!