Inte ett grått hårstrå! 50-åringen Bamse verkar vara i fin form, kanske bättre än någonsin. Tvålar, tandkräm, barnkläder, cykelhjälmar … det är ingen riktig hejd på vad hans glada uppsyn förväntas sälja mer av. Eller jo, det finns en sak som aldrig kommer att marknadsföras med Bamses draghjälp: honung.
– Nej, det går ju inte. Alla vet att den som äter av Bamses dunderhonung får ont i magen i tre dagar, säger Ola Andréasson, son till Rune Andréasson och den som i dag förvaltar alla Bamserättigheter i Bamseförlaget tillsammans med sin bror Dan Andréasson.
– Godis kommer vi inte heller att låta Bamse förknippas med, för pappa tyckte verkligen inte om sötsaker. Jag tror att det handlade om att han själv hade dåliga tänder och inte ville bidra till att barn fick sämre tänder.
Bamse gjorde sin debut hösten 1966, både som animerad filmfigur i SVT och tecknad serie i veckotidningen Allers. Först 1973 blev han en serietidning i eget namn.
Rune Andréasson ville inte att hans godhjärtade björn skulle exploateras för hårt, så de två första årtiondena var antalet kringprodukter blygsamt. Så att vara seriös Bamsesamlare är en tuff uppgift! Inte bara är det en utmaning att komma över äldre serietidningar i gott skick – mjukisdockorna från 60-talet har många fått nöja sig med att se på bild, och att få ihop alla plastfigurerna från 80-talet är svårt.
Det material vi kan visa upp här har vi fått låna av Bamseförlaget och samlarna Mattias Sten-Johansson och Joakim Gunnarsson (tillika redaktör på Bamseredaktionen) – tack!
- Rune Andréasson (1925–1999) föddes i Lindome och började teckna tidigt. Hans dröm var att arbeta med film, helst hos Disney i Hollywood. Karriären började dock på 40-talet med serietecknande i olika tidningar. Filmpremiär blev det först 1958, med animerade tv-serien Nalle ritar och berättar.
- Fram till början av 60-talet skapade Rune Andréasson serier för bland andra Bonnierförlaget Alga, Serieförlaget, Göteborgs-Posten och Aftonbladet. På 70-talet slukade filmerna en allt större del av Rune Andréasson tid.
- Från 1976 tecknades därför de flesta serierna i Bamse av andra, även om Rune själv skrev manus. Han fortsatte dessutom att göra omslagen till tidningen ända fram till och med nr 7/1992 (och ett sista inhopp nr 1/1993).
Hela reportaget om Bamse, med logotyper, märkningar, prisguide till samlarsaker m.m. hittar du i Retro nr 1, 2016. Köp numret här