Teak från Holmbergs i Götene

När skeppslast efter skeppslast med thailändsk teak når danska hamnar i början av 50-talet, sveper den stora teakvågen in över Skandinavien. Danska möbelskapare börjar rita möbler i det exotiskt rödbruna träslaget, och formgivare som Finn Juhl och Arne Jacobsen skapar eleganta skålar.

I västgötska Götene finns sedan 20-talet Firma Karl Holmberg, ett snickeri som på beställning levererat fåtöljer, klaffbyråar, linneskåp och annat till folk i bygden och till större kunder som Svenskt Tenn. På 30-talet har Karls söner Karl-Erik och Ragnar sett till att man också börjar tillverka verktygsskaft i ask och husgerådsartiklar i trä. Det ger jämnare sysselsättning mellan möbelbeställningarna, och när 50-talet börjar är det husgerådsartiklarna som är företagets hela produktion.

Hantverkskunnandet och återförsäljarna har man alltså redan när teaken nu tar sig över sundet till Sverige. Bröderna börjar rita salladsskålar och salladsbestick, brickor, servettringar och äggkoppar. Teaken kombineras med glasdelar från Åfors till silltunnor och ostkupor, och med keramik från Töreboda till marmelad­burkar och kryddhyllor.

– Vi levererade en hel del små salladsskålar till SAS, berättar Karl-Erik Holmbergs son Lars. Det sägs att på flygbiljetterna t o r till USA lade man till priset för en linneservett och en salladsskål, för många amerikanskor stoppade ner dem i handväskan.

Både sortimentet och antalet anställda växer. På 60-talet inviger man en ny stor fabriksbyggnad, och över 100 personer står på lönelistan. En smed arbetar heltid med att reparera maskiner och slipa knivar och stål eftersom teaken snabbt nöter ner kniv- och sågblad.
– Teaken köptes in som jättelika plankor, berättar Lars Holmberg. Hade man försökt torka dem hade det kunnat ta uppåt sex månader. Istället kapades plankorna och en kubbe sågades ut. Med ett verktyg skar man ut en bit ur mitten. Den blev till en mindre skål. Sedan grovsvarvade man skålarna, packade dem i lådor med fuktigt träspån och torkade dem i några månader innan de finsvarvades och putsades.

Holmbergs i Götene blir störst i Sverige på teakprodukter för köket. När intresset för teak svalnar i slutet av 60-talet har man ek, björk, palisander och ask att ta till – och nymodigheten furu. Det mesta säljs i Sverige till KF, bosättningsaffärer, hemslöjdsbutiker, affärskedjor och 60-talets cookshoppar. En del exporteras, som karottunderläggen i betsad björk med pålimmad korkplatta som amerikanerna älskar.
I början av 70-talet går Holmbergs i Götene i konkurs. Varumärket lever kvar några år med nya ägare, men den egna tillverkningen upphör successivt.
Kvar finns föremålen i teak, allt från salladsskålar till äggkoppar.

Hela reportaget med Holmbergs från Götene hittar du i Scandinavian Retro nummer 5, 2019. Köp numret här!

Varukorg