Stig Lindbergs Karneval

Det tidiga 50-talet var fajansens guldålder på Gustavsberg, med många målare anställda och flödande kreativitet. Utifrån en förlaga, en teckning eller något unikat av Stig Lindberg, målades det fritt. Fajansmålarna kunde välja och vraka, kombinera olika dekorer och få chansen att sätta sin egen prägel.
Men just med Stig Lindbergs Karneval tog mycket av det roliga slut i fajansverkstaden. Nu handlade det inte om att målarna skulle utgå från en skiss och skapa sitt eget verk. I stället fick de sitta och fylla i de färdigtryckta svarta konturerna på seriens olika delar. Det skapade stor irritation och en av alla de missnöjda fajansmålarna var Marianne Preissler som valde att hellre flytta till det detaljrika Argenta-måleriet än att ”sitta som en treåring och fylla i eländet Karneval”.

De anställdas missnöje till trots vann Karneval mark hos köparna; den marknadsfördes i slutet av 50-talet, bl a i Allt i hemmet,  som ”Stig Lindbergs fajanssuccé”. Priset var upp till 60 kronor per del, dyrare än till exempel Lisa Larsons ABC-flickor.

Karneval presenterades 1957 och serietillverkningen inleddes året efter. Den består inofficiellt av 32 olika delar, cylindriska eller rektangulära vaser och fyrkantiga eller rektangulära fat och askfat. Precis som Gustavsbergs övriga fajanser är de gjorda i lergods överdraget med tennglasyr, men här har glasyren fått en mer blåtonad nyans än fabrikens tidigare fajanser.

På nästan alla delar dyker Stig Lindbergs karaktäristiska figurer upp, de känns igen från hans textilier, hans kortlek och hans barnboksillustrationer. Endast en av de 32 delarna är dekorerad med uteslutande grafiska element.
Det sköra lergodset naggades lätt eller sprack, och syrliga och fuktiga produkter löste upp glasyren och sög i sig bly och tenn. Hanteringen av tennglasyrerna var också ohälsosam och 1962 lades all fajansproduktion ner tills vidare just på grund av problem med glasyrerna.

Karneval är i dag mycket populär och särskilt vissa mer ovanliga delar är eftertraktade och betingar ett högt pris. I guiden har vi samlat och fotograferat alla 32 delar (fördelade på 54 bilder eftersom alla vaser har olika motiv på olika sidor). Dessutom har vi som vanligt fått ihop en hel del intressant ”extramaterial”.

Hela reportaget med prisguide till Stig Lindbergs konstgodsserie Karnival hittar du i Retro nr 1, 2015. Köp numret här 

Dessutom kan du läsa om Karneval och Stig Lindbergs många andra konstgodsserier i Retro Klassiker Stig Lindberg del 2. Köp den här

Varukorg