Orrefors fluga Fuga

Text Eva Wrede  Foto Peter Andersson, Peter Kroon, Bukowskis, Formstad Auktioner m fl  Tack till Dan Jacobsson, Petter Palmqvist

En fuga i musikens värld handlar om stämmor som imiterar varandra och upprepas ungefär som när man sjunger kanon. Johann Sebastian Bach var på sin tid en stor fugamästare. Men säger man ”fuga” i det småländska glasriket går tankarna till en helt annan mästare, Sven Palmqvist.
Med absolut gehör för glas var Palmqvist en av de tongivande konstnärerna på Orrefors glasbruk under mer än tre decennier. Och inte bara konstnär, en uppfinnare var han också, som gillade att hitta på nya tekniker som kunde användas i hyttan.

På 40-talet utvecklade han en idé om att slunga ut glasmassan i en form med centrifugalkraft och därigenom skapa skålar. Först konstruerade han en handvevad maskin, sedan en som drevs med el. Vitsen med den nya tekniken skulle vara att man gjorde allt i ett moment och slapp slipa och polera i efterhand, men det var svårt att få ytan tillräckligt slät och blank. Lösningen – att använda propellerstål med hög kromhalt till formen – kom Sven Palmqvist på efter att ha varit i kontakt med Avesta Järnverk där dåtidens främsta stålexperter fanns. Nu blev resultatet precis som han önskade – blankt utan efterbehandling. Rotationen gav dessutom skålarna en mjukt rundad kant som var mindre känslig för stötar än slipade kanter.

Palmqvist sökte slutgiltigt patent för sin metod 1951, men ledningen för glasbruket tvekade – skulle Orrefors verkligen ägna sig åt maskinframställt glas? Till slut blev det chefen för konstindustriavdelningen på NK som indirekt satte i gång produktionen. Han erbjöd sig att köpa upp hela första årsproduktionen 1954. Efter H55-utställningen i Helsingborg började Fuga säljas även av andra.

Mest populära blev skålarna i olika modeller, som gjordes i flera storlekar och kunde staplas i varandra och på så sätt spara plats i köksskåpen.
Fugorna fanns att köpa i klarglas, blått, rökgrått, rött och grönt. En skålmodell gjordes dessutom i blått med mörk kant. På andrahandsmarknaden kan man någon gång även hitta andra varianter, i orange och gult, i glas med luftbubblor eller tvåfärgade skålar. Det handlar då troligen om små upplagor som inte togs upp i Orrefors kataloger, prover eller misslyckade exemplar. Det är sådant som ger extra krydda i jakten på de över 200 färg- och storleksvarianterna av 50-talsklassikern.

Hela reportaget om Sven Palmqvist och Fuga hittar du i Retro nr 4, 2016. Köp numret här!

Varukorg