Julkalendern i tv och radio

50-talisterna brukar bli nostalgiska av Teskedsgumman, de tidiga 60-talisterna minns kanske Herkules Jonssons storverk bäst och på 70-talisterna brukar det vara Trolltider som gjort störst intryck.

Idén till den årliga julkalendern väcktes 1957 när radioproducenten Rolf Bergström såg Scoutförbundets adventskalend­rar i en bokhandel. De gav honom idén att göra en serie radioprogram som kunde sändas fram till jul. Sagt och gjort, till första advent hade han i radiostudion samlat ett gäng barn som berättade om sina tankar inför julen. Programmet Barnens adventskalender sändes sedan fram till jul och togs emot väl av lyssnarna. En tillhörande kalender presenterades i Sveriges Radios programtidning, och året därpå trycktes den första riktiga papperskalendern. Efter tre år med sändning enbart i radio, kompletterades programmet 1960 med en kalender även i tv.

Julkalendern har sedan starten varit ett uppskattat inslag i decembermörkret. Och lucköppningen har såklart bidragit med ett extra spänningsmoment. Några kalendrar hade luckor, andra klistermärken, och vissa hade bilder som klipptes ut från lösa ark. Vanligt var att luckan öppnades i radio på morgonen och att bilden sedan klistrades på rätt ställe i tv på kvällen. Ofta svarade tv för det som var bildmässigt spännande, och i radio låg fokus på dialogen eller teatern. Sagor med troll, fantasivärldar eller inneboende magiska krafter har varit populära teman. Inte minst på 60- och 70-talen då fantasin gärna kombinerades med vardagsrealism som i Broster, Broster! 1971 eller i Herkules Jonssons storverk, 1969. Återkommande är också ambitionen att lära tittarna och lyssnarna om julfirande förr. I de tidiga kalendrarna var det också populärt att åka ut i världen och runt i Sverige.

Den första riktigt stora tittarsuccén kom med Gumman som blev liten som en tesked, 1967. Den kalendern lyckades med konststycket att vända sig både till barn i olika åldrar och till vuxna. De minsta förundrades av hur någon, med trickfilmens hjälp, kunde bli liten som en tesked. Och de vuxna förälskade sig i Gumman (Birgitta Andersson) och hennes relation med sin Gubbe (Carl-Gustaf Lindstedt). Med sina 2,5 miljoner tittare blev den så populär att den gick i repris redan 1976. Och vem vet, kanske är det snart dags för Teskedsgumman att ropa ”Götapetter” i juletid igen?! •

Hela reportaget med alla julkalendrar (tv och radio) mellan 1957-1989 hittar du i Scandinavian Retro nummer 6, 2017. Köp numret här!

Varukorg