Mari Simmulsons fantastiska keramik

Man behöver inte betrakta mĂĄnga av Mari Simmulsons dekormĂĄlade fat, skĂĄlar och vaser för att snappa upp favoritmotiven. Kvinnoansikten, fĂĄglar och blommor, en och annan katt och häst …ja, ungefär där tar variationen slut.

Det är något naivt och rustikt över stilen. Allt avbildas platt tvådimensionellt, rakt framifrån. Kvinnorna, med mandelformade ögon bakom tunga ögonlock, ser sällan särskilt glada ut. Men glasyren sprakar av färg och lust på det ofta mörka godset.

Ja, det är lek och allvar, ljus och mörker, pĂĄ samma gĂĄng – ett anslag som fĂĄr Mari Simmulson att sticka ut i 50- och 60-talets keramik-Sverige, dĂĄ det mesta var harmoniskt bekymmersfritt. SĂĄ hade hon ocksĂĄ en avsevärt stormigare bakgrund än de flesta av sina samtida konstnärskollegor.

Efter studier i Tallin och MĂĽnchen var skulpterandet Mari Simmulsons starkaste gren. Mest känd är hon kanske för sina stĂĄtliga och ofta exotiska kvinnofigurer, som blev mycket uppskattade när de lanserades av Upsala-Ekeby pĂĄ 50-talet. Men att göra dekorer till massproducerade fat och skĂĄlar, pĂĄ det av somliga föraktade lergodset, hade hon inget alls emot, hävdar hennes äldsta dotter Mari Saretok.

– Mamma ansĂĄg inte att det ena var större eller finare än det andra. Hon tyckte det var lika roligt att göra nĂĄgot som vanliga människor hade rĂĄd att köpa, som att göra nĂĄgot som hamnade i Dag Hammarskjölds vĂĄning i New York.

Nu är det 13 år sedan Mari Simmulson dog, men intresset för hennes mångfacetterade produktion finns kvar. Tillsammans med sin syster, Eva Rimm, bjuds Mari Saretok ibland in för att hålla föredrag om sin mammas liv och konstnärskap. Då berättar hon bland annat att Mari Simmulson tyckte mycket om Marc Chagalls målningar och att det inte är någon tillfällighet att just fågeln återkommer i så många av hennes dekorer.

– FĂĄgeln stĂĄr för andlighet, nĂĄgot som kan flyga. När en människa dör ska man öppna fönstret sĂĄ att anden kan flyga ut, brukar man ju säga. Luften var viktig för henne, och hon sa väldigt tydligt att hon inte ville bli begravd i jorden.

Hela reportaget om Mari Simmulsons keramik hittar du i Retro nr 5, 2013. Köp numret här!

Varukorg