Lotus från Cathrineholm

Vitt som porslin – hårdare än stål! Lotus emaljprodukter gör din matlagning enklare – gör ditt hem mer stilfullt.
Så löd den slogan som marknadsförde emalj­serien Lotus i USA. Amerikanerna nappade direkt! Lotus som tillverkades vid Cathrineholms emaljfabrik i norska Halden 1965–1972, blev snabbt en exportsuccé, och även i andra länder som Sverige och Danmark var intresset stort. Många köpare tilltalades av de praktiska skålarna och kokkärlen som kunde tas direkt från kylen och ställas på spisplattan för att sedan snabbt dukas fram på bordet.

Dekoren med lotusbladen ritades av Arne Ingemann Clausen, anställd på Cathrineholm, men har ofta felaktigt förknippats med Grete Prytz Kittelsen. Hon designade däremot formerna till produkterna och tog även fram de flesta färgerna. Även om grundpaletten hämtades från tidigare emaljprodukter hände det att man valde att experimentera med Lotusskålarnas nyanser.

Det ska dock sägas att Grete, som var en av Norges mest respekterade formgivare vid den här tidpunkten, var skeptisk till Lotusdekoren. Hon tyckte också att varianten med stora blad gjorde sig bättre än bården med mindre blad längs kanten. Denna gillade hon inte alls.

Hur hamnade då Arnes dekor på Gretes produkter? I början av 60-talet ville Cathrineholm öka försäljningen, och hemmafruarna i Halden bjöds in för att säga sitt om sortimentet. Omdömet blev ”kjedeligt” (tråkigt) varpå Arne tog sig an uppgiften att ge dem vad de ville ha. Det visade sig att Lotus var mitt i prick! Mönstret hamnade på delarna i Gretes Cathrine-kollektion som hon samma år utökade med två kaffekannor, en kaffeburk, en liten stekpanna och en fonduegryta.
Även om Grete och Arne inte direkt sam­arbetade blev kombinationen av deras insatser en framgångssaga. Den så kallade sensasjonskasserollen, som bland annat fanns med Lotusdekor, såldes under ett enda år på 60-talet i hela 150 000 exemplar. Och det verkar vara en saga utan slut, för i dag har vardagsvaran blivit samlarobjekt.

Hela reportaget om Lotus och dess många delar och färger hittar du i Retro nr 2, 2016. Köp numret här!

Varukorg