relief_jens_quistgaard
relief_jens_quistgaard

Jens Quistgaards Relief

På 60-talet invaderade servisen Relief tusentals danska hem. Men att det var en internationellt känd dansk designer som hade formgett alla koppar, fat och karotter var det få som visste.

Den som nyfiket vänder på Reliefs koppar och fat hittar för det mesta en stämpel som talar om att Kronjyden, Bing & Gröndahl eller Nissen haft något med tillverkningen att göra. Men ingenstans står det att mannen bakom designen heter Jens Harald Quistgaard. Och om det nu hade gjort det, hade nog ändå de flesta danskar rynkat på pannan och sagt: ”Jens Harald vem då?”

Quistgaard och Kron­jyden

På ett sätt är det märkligt. För när servisen med små blad i tätt reliefmönster spreds i Danmark i början av 60-talet, var Jens Harald redan en mycket framgångsrik designer – framför allt i USA, men även i Japan och runtom i Europa. Där var dansken ”Quistgaard” med målgruppen i det amerikanska företaget Dansk Designs kampanjer. När han 1959 parallellt åtog sig att rita en stengodsservis åt Kron­jyden på Jylland ville han kanske inte låta sitt namn konkurrera med den huvudsakliga uppdragsgivaren på andra sidan Atlanten?
Serviserna han gjorde för Kronjyden – det blev några uppföljare till Relief också – märktes aldrig med hans namn, till skillnad från föremålen från Dansk Designs.

Genombrottet och Dansk Design

Jens Harald var son till skulptören Harald Quistgaard och tillbringade en stor del av sin uppväxt i faderns ateljé i Köpenhamn. Där lärde han sig allt om lera, och hos andra lokala hantverkare lärde han sig om metall, trä och glas. Under hela sitt yrkesliv gjorde han alltid sina modeller själv för hand.
Sina första pengar tjänade han på att måla porträtt och göra reliefer i keramik. Genombrottet som designer kom när en amerikansk entreprenör vid namn Ted Nierenberg 1954 besökte Köpenhamn i jakt på skandinavisk design att producera. På Kunstindustrimuseet fick han syn på ett par unika bestick i teak och rostfritt stål som Quistgaard hade formgett till en tävling. Nierenberg blev exalterad – denna smakfulla kombination av material hade han aldrig sett – och tog kontakt. Mötet ledde raskt till bildandet av företaget Dansk Designs, där Quistgaard blev chefsdesigner, och redan samma år lanserades en första produkt, bestickserien Fjord.

Ett 60-tal delar Relief

Relief, som ritades redan 1959 och kom att omfatta knappt 60 olika delar, gav en föraning om den våg av stengodsserviser i dämpade naturfärger som skulle bli populära på 60- och 70-talet. Serien tillverkades i gult (gulbeige), grönt och brunt. Av utbudet på dagens andrahandsmarknad att döma var den gula varianten helt dominerande – det är nästan omöjligt att hitta delar i grönt eller brunt.
Mycket lite har skrivit om Jens Harald Quistgaard, men 2015 spred Heart – Herning Museum of Contemporary Art – ljus över hans livsgärning i en stor retrospektiv utställning. Då hade det gått sju år sedan Danmarks meste designdoldis somnat in på sin gård Strandgaarden på södra Själland. 

 

Hela reportaget om Jens Quistgaards stengodsserie Relief hittar du i Retro nr 1 , 2017. Köp numret här!