Genses bestick Thebe

Thebe fick Genses nya bestick heta, det som med modern formgivning och pris som argument skulle få efterkrigstidens Sverige att acceptera rostfritt till söndagsmiddagen. Silverpriserna hade under kriget nått sådana höjder att inte ens den övre medelklassen hade råd längre. Alternativet till silver var förstås nysilver, men nysilvret saknade ofta originell design. Så då kom Thebe 1944 som räddaren i nöden för den som ville ha ett snyggt bestick på bordet utan att ruinera sig. Det blev succé från början, och i Thebes efterföljd kom en rad rostfria bestick i modern design (se bestickguiden i Retro nr 2/2012).

Det var Folke Arström som ritade Thebe. I en informationsfolder från 1951 uttalade han sig om designarbetet: ”1930-talet kom med en radikal stiländring. Det konstlade och tillkrånglade fick ge vika för det sakliga och enkla. Ofta hade man som bakgrund den klassiska stilens rena linjer, men man strävade samtidigt efter att åstadkomma något nytt. Det var under denna brytningstid som jag började med arbetet på Thebe-modellen. Av det fullödiga och beständiga material som det rostfria stålet är, ville jag skapa något som gav materialet full rättvisa. Jag stannade inför den välkända egyptiska stilen. Dess strama, nästan kyliga skönhet gav mig impulsen!”

Thebe består av runt 130 delar, en imponerande samling av specialbestick (kaktång, sillsked, senapsspade, ostrongaffel mm) och korpusartiklar (soppskål med lock, cocktailshaker,  kaffekanna mm). Det är som om vi stod inför en majestätisk silverservis. Men det gör vi inte. Thebe är rostfri funkis med ett stänk av art deco som vill övertyga om att silver strängt taget inte behövs.

Folke Arström (1907–1997) var en av Sveriges ledande industridesigners. Flera av hans bestickserier för Gense blev stora succeér, som Facette, 1949, Focus de Luxe, 1955 och Ellips, 1955.

Hela reportaget om Folke Arströms Thebe med alla (kända) delar och prisguide hittar du i Retro nr 4, 2015. Köp numret här!

Varukorg