Arthur Percys Reffla

Det pressade glaset var redan från starten på 20-talet en specialitet hos Gullaskrufs glasbruk. I början av 50-talet lyckades hyttan dessutom utveckla en ny teknik som gjorde det möjligt att använda tryckluft i stället för handkraft vid framställningen. Kapaciteten ökade, och den växande efterkrigsmarknaden kunde förses med nya produkter i stora upplagor.

I denna veva anlitades Arthur Percy, som en gång i tiden gjort lumpen ihop med brukets grundare William Stenberg, som formgivare. Nu var han drygt 60 år gammal och ett välkänt namn inom porslins­industrin, där han gjort storsäljande serviser för Gefle och Karlskrona Porslinsfabrik. Hos Gullaskruf började han för första gången arbeta med glas, både blåst och pressat, ofta i enkla och rena former. Redan 1952 kunde han presentera Reffla, serien som blev en folklig fullträff och under några år i mitten av 50-talet stod för merparten av Gullaskrufs omsättning av pressat hushållsglas.

Alla Reffla-delar gjordes i ofärgat glas, och många av dem kunde även fås i opal, grönt, rött, vitt och benvitt flussglas. Det gjordes även mindre upplagor i turkos, lila, gula, orange- och rubinröda nyanser. Inte förrän några år in på det kärva 70-talet upphörde tillverkningen.

I tidningsartiklar och böcker stöter man ofta på uppgiften att Reffla bestod av ett 20-tal delar. Vi gissar att man då menar antalet grundmodeller, för serien omfattade, som vi visar i det här reportaget, långt fler varianter. Någon fullständig förteckning finns inte sparad och sannolikt har sortimentet varierat under åren som produktionen
var i gång. Vi har utgått från prislistor från 1953
och 1972.

På dagens andrahandsmarknad kan man komma över de flesta Reffla-delarna för ett par hundralappar, ibland ännu mindre. Det är främst de större skålarna och vaserna som kan kosta lite mer, uppåt tusenlappen. Röda delar kryper ibland också upp i pris, särskilt så här i juletid.

Carl Arthur Percy Carlsson växte upp i Vickleby på Öland. Som 19-åring sökte han sig till Konstnärsförbundets skola i Stockholm, där han blev kurskamrat med bland andra Isaac Grünewald. Efter studier hos Matisse i Paris var han med och bildade konstnärsgruppen De unga, som gjorde uppmärksammade utställningar i Stockholm 1909–1911.

1922 fick Arthur Percy kontakt med Gefle Porslinsfabrik. Det blev starten på ett långt och lyckat samarbete med serviser som Svart Glasyr (1927), Exotica (1930) och Blå Vinranka (1938). Parallellt anlitades Arthur Percy även av andra industrier, främst Karlskrona Porslinsfabrik och Gullaskruf. Han gjorde även textilmönster för Elsa Gullberg.

Hela reportaget om Arthur Percys Reffla med modeller, färger och prisgudide hittar du i Retro nr 6, 2015. Köp numret här!

Varukorg