Träleksaker från Brio

När det moderna Sverige växte fram stod Brio redo att fylla landets barnkammare med leksaker. I linje med folkhemmets ideal tog man på 1950-talet hjälp av barnpedagoger för att utveckla leksaker som skulle uppmuntra lärande och ge motoriska färdigheter. Ja, färgglada och tåliga, säkra och pedagogiska, skulle leksakerna vara!

Detta visade sig vara en riktig framgångsformel. Brios träleksaker spreds över världen, inte minst som ett trovärdigt uttryck för ”den svenska modellen”. I dag är ”Swedish wooden toys” ett intressant område inte bara för samlare utan också för designhistoriker. En utställning med det namnet ska också ordnas på Bard Graduate Center på Manhattan (hösten 2014).

Den särpräglade designen har sin egen kollektiva historia. Ibland var det underleverantörerna som tog fram en modell, ibland skedde det i samarbete med Brios inköpare och snickare. Inspirationen hämtades ofta från mässor och utländska leksaksbroschyrer. Själva monteringsarbetet sköttes inledningsvis till stor del ute i Osbybygdens stugor, där familjerna tacksamt tog chansen att tjäna en extra slant.

Lastbilar, grävmaskiner och många andra större leksaker tillverkades i furu. I övrigt är de flesta av Brios träleksaker gjorda i bok, ett betydligt hårdare träslag. Detaljer som hjul och öron kan ge en vink om leksakernas ålder. Präglade hjul, med ekrar i relief, introducerades i början av 1950-talet, tidigare hade de varit släta. På 60-talet kompletterades en del hjul med gummi, som gjorde leksakerna mer tystgående, och klassiska taxen Dachsie fick öron av plast.

– Plastöronen infördes inte för att de var billigare, utan för att öronen i tunt trä lätt gick sönder när taxen föll i golvet. Man ville helt enkelt undvika risken för att barnen skulle stoppa i sig vassa träflisor, berättar Solveig Nordh, intendent på leksaksmuseet Lekoseum i Osby.

Ända fram till 2000-talet har Brio konsekvent hållit sig till samma distinkta kulörer för att stimulera barns utveckling. Stöter man på äldre Brioleksaker i udda kulörer är de troligtvis tillverkade under andra världskriget, när tyska fabriker inte längre levererade pigment till utländska färgföretag. Då fick leksakerna helt enkelt lackas trävita, eller målas med färger i den kulör man råkade komma över. För att tåla tuffa tag är Brios leksaker målade i flera tunna lager. Men med tiden börjar de förstås att flagna, vilket man kan se på exemplar som hängt med i flera decennier. Om en rosa färgton tittar fram tyder det på att leksaken är tillverkad före 1900-talets mitt, då man grundmålade en del produkter i denna kulör.

Men nu, plats på scen för dragplåstren i barn­kammaren.

Hela reportaget om leksaker från Brio hittar du i Retro nr 1, 2013. Köp numret här!

Dessutom hittar du Brio, Barbie och Lundby i Retro Klassiker om Leksaker. Beställ här!

Varukorg