Arthur Percys Vinranka

Vinranka visades för första gĂĄngen inför världsutställningen i New York 1939. Formgivaren Arthur Percy bidrog med ett fat med dekor i flytande blĂĄtt som blev en av servisens första delar. Med sina smĂĄ druvklasar och vinlövskrans i koboltblĂĄtt pĂĄminde Vinranka om 1800-talets rokokoinspirerade teserviser. Tekniken för att skapa flytande blĂĄtt hämtades frĂĄn 1700–1800-talets England, där tillverkarna ville efterlikna kinesiskt porslin. Koksalt adderades i bränningen, vilket löste upp färgen och fick den att flyta ut. BlĂĄtt var den enda färgen som klarade hela processen.

Som formgivare förhöll sig som i grunden var mĂĄlare, ganska fritt till den diskreta klassicism som utmärkte den svenska varianten av art dĂ©co – det som kom att kallas Swedish grace. Hans kraftiga färger och yppiga, naturimiterande former hade ofta mer känsla av fest än vardag. Den rationella funktionalismen satte inte nĂĄgra varaktiga spĂĄr i Percys formgivning, även om hans stil under en period blev nĂĄgot stramare. Han hämtade inspiration frĂĄn äldre formgivning men var samtidigt förankrad i sin samtid, vilket Vinranka blĂĄ är ett exempel pĂĄ. ”I valet mellan det traditionella och det moderna valde han bĂĄdadera utan att bekymra sig särskilt om vilka regler han bröt mot”, konstaterar kulturjournalisten Anne-Marie Ericsson i sin bok om Arthur Percy. Tanken var att Vinranka skulle tryckas pĂĄ en äldre servismodell men Arthur Percy var bestämt emot det. I stället skapade han en helt ny modell, AO, som pĂĄminner om hans gamla modeller, men där den karaktäristiska vinlövskransen passade perfekt in redan frĂĄn de första skisserna. Utmärkande för AO är vĂĄgformen, som märks bĂĄde pĂĄ tallriksbrättet, den lĂĄga terrinen och kannorna. Modellen pĂĄminner om en blomma, eller en svepande krinolin ur filmen Borta med vinden som ocksĂĄ premiärvisades 1939.

Vinranka blĂĄ blev Gefles största succĂ© och marknadsfördes som en servis ”för den odlade smaken”. Bland annat köptes den in till Selma Lagerlöfs MĂĄrbacka, där den till en början fanns i gästflygeln, numera kontor, och användes främst av författarinnans släktingar. MĂĄrbackauppsättningen bestĂĄr av hela 210 delar, fördelade pĂĄ bĂĄde mat- och te- och kaffeservis, och har numera flyttats till minnesgĂĄrden. Ă…r 1940 kom en röd variant och 1948 kom servisen i grönt och i svart. Den svarta varianten visades pĂĄ Helsingborgsutställningen 1955, H55. Här kunde färgen inte göras flytande och därför fick trycket en helt annan effekt. Vinranka tillverkades fram till 60-talets slut. DĂĄ hade sättet den tillverkades pĂĄ, i rundugnar och med koppartryck, blivit omodernt.

Varukorg