Ventana av Mona Morales-Schildt

Berättelsen om Ventana börjar sommaren 1950 när Mona Morales-Schildt och hennes man, författaren och konstnären Göran Schildt, på en av sina långa sommarsemestrar i Medelhavet lägger till med segelbåten Daphne vid Murano i Venedig för att besöka glaskonstnären Paolo Venini.
Mona Morales-Schildt är utsänd av sin arbetsgivare NK för att locka Venini att ställa ut sin glaskonst på varuhuset i Stockholm. Hon lyckas med sitt uppdrag, och hon och Paolo Venini blir vänner. Att hon själv åtta år senare ska bli glasformgivare har hon ingen aning om.

Men det är just vad som händer. 1958, 50 år gammal, får hon erbjudande av Kosta glasbruks konstnärlige ledare Vicke Lindstrand att börja som glasformgivare på Kosta glasbruk. Han är imponerad av de utställningar hon ansvarat för på NK och vet att hon har utbildning från Högre konstindustriella skolan. Ett år senare är det dags för debututställningen där det som väcker mest uppmärksamhet är Ventana, en glasserie med tunga vaser och skålar i helkristall där ett eller flera skikt med färgat glas kapslats in i transparent glas genom överfång och underfång. Den första Ventana-kollektionen görs i skogsgrönt, bärnstensgult, lila och blått, och det är
de starka klara färgerna, inspirerade av Paolo Venini, som blir hennes signum. Hantverket är komplicerat, särskilt när det handlar om att blåsa flera färgskikt och stora pjäser. Dessutom gäller det att glassliparna är skickliga när föremålen sedan slipas, både plant och med skål- eller kilformade fördjupningar. Mona är själv med i hyttan och arbetar ofta tillsammans med brukets bästa glasblåsare, Bengt Heintze.

Stilen på glaset är genom inspirationen från Paolo Veninis starka färger delvis italiensk, men namnet serien får är spanskt, för det är där Monas pappa, tonsättaren och dirigenten Olallo Morales, har hälften av sina rötter. När glaset slipas uppstår det optiska effekter, som fönster där man tittar in i och genom färgskikten, och ordet Ventana är spanska för fönster.
Det är också till Spanien hon beger sig när åren på  Kosta är över. Där slår hon sig ner i sin farfars hemtrakter, bland apelsinlundarna inte långt från
Granada. •

Hela reportaget med Mona Morales-Schildts Ventana hittar du i Scandinavian Retro nummer 6, 2018. Köp numret här!

Varukorg