Souvenirscarves från förr

Vad köper en av världens rikaste män i present till sin älskade den 1 januari 1965? Jo, en scarf med motiv från den italienska badorten Portofino där han befinner sig just då. Mannen är den grekiske redaren Aristoteles Onassis, och kvinnan operasångerskan Maria Callas. Den som på semestern på 60-talet köpte souvenirscarves i äkta siden (eller konstsiden om resekassan var begränsad), var alltså i mycket gott sällskap.

En scarf passade under flera decennier i varje kvinnas garderob. Under kappkragen på väg till middagsbjudningen, runt håret för att skydda nylagda lockar mot vinden, till klänningen i stället för halsband. Men den kunde också vara sportig och flyga runt halsen när hon satt i sportbilen eller på vespan, eller användas knuten som ett hårband på sommaren. Hur man än använde sin souvenir fick man chansen att minnas och visa var man varit, lite semesterskryt så där.

Hela reportaget med fler souvenirscarves och bilder på hur Brigitte Bardot och Lill-Babs knöt sina scarves i håret på 60-talet hittar du i Retro nr 3, 2015. Köp numret här!

Varukorg