Sarpanevas glasserviser

1956 kom det klotrunda glaset Aroma, som ser ut som en färgad såpbubbla och har så tunna väggar att det ser ut som om det ska spricka vilken sekund som helst. Aroma ingick i den så kallade i-kollektionen. I kollektionen fanns också Timo Sarpanevas första dricksglas för Iittala. Det skulle snart bli fler för på 50 år ritade han 40 glasserviser.

Under andra världskriget hade Timo Sarpaneva studerat grafisk design på Konstindustriella högskolan i Helsingfors, men en glasdesigntävling som Rihimäki glasbruk anordnade 1949 fick honom att byta inriktning. Han fick andra pris, och hans glas sattes visserligen inte i produktion, men det öppnades dörrar för honom, och 1951 lanserade Karhula Iittala hans första glas.

När Timo Sarpaneva började med glasdesign på 50-talet var hans design extremt enkel, ren och elegant. Det fanns inte ett spår av dekor, bara det röda klistermärket med Iittalas i-logotyp, även den ritad av Timo Sarpaneva. Även om glasen var enkla är de inte särskilt funktionalistiska. Det är absolut tänkta att drickas ur, men tål inte det slitage som vardagsglas utsätts för.  Han beskrev själv i-linjen som något mittemellan konstglas och massproduktion.

Två decennier senare, på 70-talet, har han helt bytt stil och ritar rustika glas som Senator och Kekkerit med råa ytor, tunga maskulina former och rejäl tyngd. Det är glas som kräver rejäla armmuskler.
Förklaringen till stilskiftet är att Timo Sarpaneva var en formgivare som alltid letade nya idéer och nya arbetsmetoder. Han testade nya tekniker, former och stilar under en period, och sedan lämnade han dem för något annat. Troligen är det därför hans glas skiljer sig så mycket åt sinsemellan.
”Glasbruket blev mitt andra hem”, berättar han i boken Timo Sarpaneva Collection, ”och mina arbetskamrater blev vänner för livet. Vi älskade vårt arbete, och arbetade noggrant med att studera, förbättra och finslipa vår teknik.”

Hela reportaget om Timo Sarpanevas servisglas för Iittala hittar du i Retro nr 2 , 2015. Köp numret här!

Varukorg