Prydnadselefanter i keramik

Prydnadselefanter i keramik är en klassiker i det svenska folkhemmet. Här har vi samlat 57 stycken, några ovanligt vanliga, andra sällsynt rara. Men alla ofarliga.

Prydnadselefanterna började befolka de svenska hemmen på 1930-talet. Det var också då som Sagan om Babar grep tag om oss, berättelsen om elefanten som adopterades av en förfinad dam i den eleganta storstaden, sedan återvände till djungeln och där byggde upp ett slags modellsamhälle, där alla (utom noshörningarna förstås…) levde i perfekt harmoni. Många har läst Babar som en allegori över den vite mannens kolonisering av Afrika, som en missionärsfantasi om hur det i den bästa av världar skulle gå till när vildarna/elefanterna civiliserades.

Elefanter - populär prydnad i keramik

Att elefanten på spiselkransen fyllde samma funktion i vårt diffusa kollektiva undermedvetna är en inte alltför djärv gissning. Det okända och farliga blev gripbart, kanske till och med gulligt eller konstnärligt.

Svenska, danska och finska elefanter 

Vi har samlat ihop 55 elefanter och 2 mammutar, de allra flesta svenska, men också några danska och finska. De afrikanska och de indiska är också med, men mer som inspirerande förebilder. En snabbanalys ger vid handen att prydnadselefanter låter sig sorteras i en av tre kategorier: realistiska elefanter, dumboelefanter och designelefanter. Men för ordningens skull har vi här grupperat dem efter tillverkare.

Hela reportaget om prydnadselefanter i keramik hittar du i Retro nr 4 , 2013. Köp numret här!