Picknick av Marianne Westman

Marianne Westman gjorde många succéer för Rörstrand men servisen Picknick(1956–1969) är nog den största, i alla fall betraktad med retrospektiva och internationella ögon.

När exklusiva inredningsmagasin utomlands ska göra inredning med touch av skandinaviskt och retro är Picknickkarotten den bästa kryddan. Picknick var, enligt vad samstämmiga kritiker i London uttryckte i samband med en utställning 1959 ”en utmärkt representant för modern svensk form- och mönstergivning”.

Det låter säga sig. Men det som gör att så många i dag suckar av längtan efter de eftertraktade Picknickdelarna är att man blir så förbålt glad av dem! Fiskar, grönsaker och frukt hamnade i stiliserad och färgstark form på annorlunda tallrikar, fat, karotter och grytor. Oj, vad roligt det blev i köket.

Den spirituella färgrika dekoren är det första som definierar Picknick. Mönstren finns i dag att införskaffa i nyproduktion på företrädesvis platta ytor, som textilier, brickor med mera. Det som däremot inte går att köpa – annat än secondhand – är samma mönster handmålade på porslin. Formerna är det andra som gör Picknick så speciell – ultimat funktionsanpassade pipar, handtag och lockknoppar i överflöd; ovaler, cirklar, koner, trekanter, kvadrater och rektanglar i en omfattning och en variation som skulle få dagens produktutvecklare och designer att blekna av avund.

Marianne Westman lever i dag i hemstaden Falun, 84 år gammal. Hon säger:

– Rörstrand var en bra fabrik. Jag hade fria händer men blev ändå alltid stoppad av konservativa ingenjörer och försäljare. Picknick begrep de sig inte på. Det var något nytt, och såg inte ut som något de sett förut. Den låg i kollektionsrummet i två år innan de satte i gång.

Picknick blev en prestigeprodukt för Rörstrand, erövrade priser och blev succé på exportmarknaden. Efterfrågan på andrahandsmarknaden är i dag massiv. En trekantig salladsskål kostade i mitten på 1990-talet cirka 100 kronor, tio år senare det tredubbla och i dag det sexdubbla. Så Picknick är värd att samla på – inte bara för att den gör oss så glada.

Hela reportaget om Picknick med modeller och prisgudide hittar du i Retro nr 3, 2012. Köp numret här!

Varukorg