Möbler med rotting, sjögräs och papperssnöre

Flätade stolsitsar är ingen ny idé. Enligt principen ”man tager vad man haver” har allt från säv till råghalm, bast, rotting (som görs av lianer) och olika sorters gräs använts som material till stolsitsar.  Stegstolar, alltså stolar med flera tvärribbor i ryggen, har funnits sedan medeltiden och har ofta flätade sitsar. I USA räknas de som typiska shakermöbler, britterna ser dem som typiskt brittiska, det finns en från 1700-talet på Gripsholms slott, och de stod länge och knarrade på tavernor, trattorior och bodegor runt Medelhavet innan plastmöblerna tog över.

Först ut med en modern nordisk stol med flätad sits var Kaare Klint, dansk arkitekt som 1923 startade Kunstakademiets skole for møbelkunst och lärde upp generationer av danska möbelformgivare till att vörda hantverk och noga studera traditionella möbler. Det är alltså på sätt och vis han som ligger bakom den våg av möbler med sjögräs, rotting och snörsitsar som kommer under 50- och 60-talet och som vi visar här. Det handlar både om dyra och eleganta skapelser i teak av Hans J Wegner, futuristiska skapelser av Poul Kjærholm och rustika varianter i furu och ek.

När man köper dem i dag gäller det att noga inspektera sitsarna. En trasig rottingsits kan det i bästa fall gå att reparera, men oftast behöver hela sitsen flätas om. En del tillverkare kan hjälpa till att byta gamla sitsar mot nya, i Stockholm finns Larsson Korgmakare som kan konsten, i Göteborg kan man vända sig till PTV, och i övriga landet får man höra sig för hos tapetserare. Räkna med att det kostar minst två eller tre tusen­lappar per stol. •

Hela reportaget om fåtöljer, stolar, bänkar och andra möbler med rotting, sjlögräs eller papperssnöre hittar du i Scandinavian Retro nummer 2, 2017. Köp numret här!

Varukorg