Löva, Vinga och Buckla

De skira små faten i serien Löva dyker upp på loppisar och auktioner då och då, och de flesta blir nog inte förvånade när de vänder på dem och ser den djupstämplade Gustavsbergssymbolen. Men att namnge formgivaren bakom de här pjäserna är kanske inte lika självklart. Det är synd. Upphovskvinnan Gabrielle Citron-Tengborgs korta gästspel på Gustavsbergs Studio visade prov på en väldigt organisk och finstämd estetik som förtjänar att lyftas fram i rampljuset.

Gabrielle Citron-Tengborg, eller Gabi som hon signerar sina föremål, föddes i Danzig 1930 och flyttade till Sverige med familjen nio år senare. 1950 började hon på Konstfack, där hon bland annat fick Britt-Louise Sundell som klasskamrat. De båda vann en tävling under sitt sista år på utbildningen, där priset var ett provår på Gustavsbergs Studio. Hösten 1954 installerade de sig i Tyra Lundgrens gamla ateljé, tillsammans med Eje Öberg och Lisa Larson, och fick under ledning av Stig Lindberg uppgiften att testa och experimentera fram nya former till konstgodset.

Gabis tunna fina linjer och organiska former låg väl i tiden med 50-talets estetik och på den stora H55-utställningen presenterade man tre serier i hennes namn: Löva, Buckla och Vinga, något man kan anta måste ha varit en stor framgång för en ung kvinna vid den här tiden. Det gick bra för alla de tre kvinnliga aspiranterna som samsades i Tyra Lundgrens ateljé, samtliga fick fast anställning på studion. Både Lisa Larson och Britt-Louise Sundell hade långa och framgångsrika karriärer på Gustavsberg och är i dag välkända namn med flera konstgodsserier på sina meritlistor, men trots Gabrielle Citron-Tengborgs lovande start så blev hennes tid i rampljuset kort och få känner till hennes verk. Kort efter att hon fick fast anställning blev hon gravid och det blev omöjligt att fortsätta arbetet på studion.

En tid ritade hon, i brist på egen verkstad, tapetmönster som hon sålde till bland annat Duro och olika danska tillverkare. 1964 flyttade familjen till Lund där Gabrielle byggde en keramisk verkstad i trädgården. Hon gjorde sig ett namn framför allt i södra delen av landet och har tillverkat en rad stora offentliga utsmyckningar. Den egna produktionen skiljer sig stort från hennes stramt stilistiska serier
för Gustavsberg. I 60-talets anda är det i stället rustika verk hon skapar i sin egen verkstad. Men fortfarande med den ständiga inspirationen av bladverk och fåglar. •

Hela reportaget med Gabrielle Citron-Tengborgs Löva, Vinga och Buckla hittar du i Scandinavian Retro nummer 4, 2018. Köp numret här!

Varukorg