Ceylon, Turkos, India, Rosmarin och Capri

På 50-talet var begreppet livsstilsmarkör inte uppfunnet, men den som hade en teservis och bjöd på te och scones i stället för kaffe och kakor ville visa något i stil med att man var berest, beläst och modern. Under decenniet övertrumfade Rörstrand och Gustavsberg varandra med speciella teserviser, gärna med tekannor i två våningar, en för teet och en för tevattnet som skulle användas till en andra bryggning.

Hertha Bengtsons tre teserviser Ceylon, Turkos och India lanserades 1955. Att godset är reliefmönstrat är en blinkning till två andra Rörstrandsserviser, Louise Adelborgs Nationalservisen från 1929 och Herthas egen Blå Eld från tidigt 50-tal. Pastellfärgerna var heller inte något nytt. Pastellfärgade teserviser fanns det redan på 40-talet. Men Hertha Bengtson vågade, på 50-talsvis, blanda delar i olika färger i en och samma servis, ge den ljusgröna Ceylon, den turkosa Turkos och den gula India kannor och assietter i svart och vitt. Färgtricket hade hon använt redan till den blå och vita Blå Eld, och hon upprepade det några år senare med två större serviser, Rosmarin, som har delar i fyra olika färger, och Capri som kombinerar gult med aningen vitt.

Teets snobbfaktor försvann med tepåsar och 70-tal­ets temuggar. I dag är det leken med pastellfärger som gör att många vill duka för te eller kaffe med Herthas serviser Ceylon, India, Turkos, Rosmarin och Capri.

Vid det här laget har några av er kanske höjt på ögonbrynen: Varför nämner vi inte att det finns en Ceylonkanna för varm choklad? Och India, vad är det för någon servis? Jo, ibland visar det sig att etablerade sanningar inte stämmer. Rörstrands produktkatalog från 1955 avslöjar att servismodellen UK som heter Ceylon i grönt och Turkos i turkost har ett eget namn, India, när den är glaserad i gult. Och någon chokladkanna finns det inte i katalogen, men däremot hela tre varianter på tevattenkannan! •

Hela reportaget med Ceylon, Turkos och India hittar du i Scandinavian Retro nummer 3, 2018. Köp numret här!

Varukorg