Broscher från 30- till 70-tal

Under en stor del av både 1800- och 1900-talet var broschen en självklar del av munderingen, åtminstone för kvinnor, och det var först under 90-talet som den försvann ur modet. Broschen har följt modets växlingar och är inte alltid enkel att tidsbestämma, men i den här guiden reder våra experter ut vad som är typiskt för de olika årtiondena vad gäller stil, material och utformning. Till exempel var clipsbroschen populär på 30–40-talet, och har du en sådan brosch i smyckeskrinet så är den förmodligen från den tiden. Under 30-talet började också smycken i billigare material masstillverkas och blev en vara för alla, och det är därför guiden börjar där – även om bijouterier var populära före dess.

Modehus som Dior, Chanel och amerikanska Eisenberg gjorde tidigt bijouterier som accessoarer till sina kläder. Smyckena var ofta hantverksmässigt gjorda, enligt samma metoder som de äkta smyckena, och går för stora summor på auktionshusen. Bijouterier i enklare material saknar däremot ofta tillverkarnamn och kan ofta fyndas för några hundra.

Som smycke betraktat är broschen lättburen och kan lyfta vilken tråkig kavaj som helst. Men den är också ett oslagbart sätt att kommunicera, en strassbeströdd spindel på slaget kan signalera allt från självständighet till ett diskret hot.
Många mäktiga kvinnor har förstått broschens signalvärde. USA:s före detta utrikesminister Madeleine Albright har en stor samling broscher, mest bijouterier som hon hittat på loppmarknader och i antikaffärer. I boken Read my pins: stories from a diplomat’s jewel box berättar hon att intresset började med att Iraks diktator Saddam Hussein kallade henne ”en orm utan motstycke”. Hennes svar blev att under deras nästa möte bära en brosch i form av en orm – för att signalera att hon hade hört honom men inte var särskilt rädd. Efter det blev broscher hennes signum, ett sätt att förmedla en sinnesstämning – men också att visa att hon hade sinne för humor.
– Bra dagar bar jag blommor och ballonger, och dåliga dagar alla möjliga sorters insekter och köttätande djur, säger hon i en intervju 2010, i samband med att 200 av hennes broscher visades på Smithsonian Castle i Washington.

En annan som låter sina broscher tala, men kanske på ett mer diskret sätt, är drottning Elizabeth II av England. Hon bär alltid brosch, och hon väljer dem noga. Under USA:s dåvarande president Donald Trumps tre dagar långa statsbesök i Storbritannien 2018 bar hon bland annat en brosch som hon hade fått i gåva av Barack och Michelle Obama. Vad Donald Trump tyckte om saken förtäljer inte historien.

Varukorg