Bokmärken

Titta, en sån hade jag! De där minns jag så väl! Och kattungarna, dem samlade min kompis på! Det är nästan omöjligt att inte bli nostalgisk när bilder på klassiska bokmärken dyker upp.

I Sverige började tryckningen av bokmärken på 40-talet. Många av motiven var moderniserade varianter av bokmärken som importerats från Storbritannien och Tyskland sedan 1800-talet. Eric F Olsson & Co kom att bli det förlag som tryckte allra flest kartor under de svenska bokmärkenas guldålder. De tillverkade 235 kartor mellan 1947 och 1970.

Nostalgin, i kombination med något slags överenskommelse om att det inte kunde bli för sött, är påtaglig om man ser till motiven. En bebis kunde kläs i hur mycket spets och volanger som helst och dessutom ligga i en lika dekorerad vagga med sänghimmel. På samma sätt kunde kattungar bäddas ner och köras runt i vagn av kattmamman. Inga konstigheter alls. Andra motiv som sagor, blomster­korgar, änglar, bibliska scener och djur vittnar om 40-talets vurm för det historiska, romantiska och lantliga.

I samlaralbum kunde man samla och sortera bokmärken, ett populärt inslag på skolgårdar. För extra spänning användes en ”kassa” eller ”dopparebok” för att byta. En skrivbok med invikta sidor med bokmärken i fickorna. Den som ville byta stack in ett eget märke i häftet och bytte med märket som visade sig ligga gömt där skrivboken slogs upp. Stack man in bokmärket på ett dubbeluppslag kunde det innebära att man blev av med sitt märke eller fick två i utbyte eller fick välja. Här verkar reglerna ha varierat. Även i dag finns många samlare, och bokmärken säljs flitigt på nätauktioner. Populärast bland samlare är hela kartor, som brukar vara i ungefär A4-format. Är en karta svår att få tag på kan man lösa det genom att ”pussla” ihop kartan. Då kan plötsligt de allra minsta bilderna på kartan vara de som är svårast att hitta. Det kan vara en trofé på en sportkarta eller en nappflaska på en bebiskarta.

Bokmärken har tryckts i många omgångar och kommer i nytryck än i dag. Den som vill undvika nyare kopior ska framför allt titta på baksidan. Papperet på originalbilderna är mörkare. De nya bilderna har heller inte samma reliefprägling, om de ens har någon. I den här guiden har vi valt att visa konstnärerna och illustratörerna Evalisa Agathon och Helge Artelius bokmärken. De är de två som illustrerat i särklass flest bokmärken i Sverige. Alla deras kartor är listade, men bilderna är ett urval.

För den som vill ge sig in i bokmärkssamlandet är det en god idé att begränsa samlingen något. Många samlar på alla kartor från ett förlag, men känner man att det är motiven som lockar är det inte fel med en hel samling med bara änglar. Eller kanske hundvalpar i korgar?

Varukorg