Ateljé Lyktans Bumling

I januari 1968 klev Anders Pehrson, ägare till Ateljé Lyktan, in på belysningsmässan i Göteborg med en gigantisk plåtlampa, 60 centimeter i diameter och penselmålad i racerbilsgrönt med lackfärg från Åhus färghandel.

Lampan var inte bara stor och iögonfallande. Den var något alldeles nytt. Redan någon månad senare prydde den ensam omslaget på tidskriften Form. Det blev månadslånga väntetider för dem som ville ha en Bumling. Formen på lampan som gjorde revolution var inte ny. Den var från 50-talet och kom från en takkopp, den där lilla saken som döljer taklampors kontakter och sladdar alldeles uppe vid taket. Hans Bergström, som då var ägare till Ateljé Lyktan hade ritat den, och gillade formen så pass att han 1957 förvandlade den till foten på en ljuslykta. 1964 hade Anders Pehrson tagit över företaget, och några år senare fick han idén att göra en lampa med samma form som ljuslyktan.

Bumling växte snart till en hel familj med lampor: takplafonder, golvlampor, sänglampor, lysande bord, utelampor… ”Det finns en Bumling för varje plats i hemmet” hette det mycket riktigt i reklambroschyrerna, som fanns på både engelska, tyska och franska.

Ända in i början på 80-talet fanns stora delar av Bumlingfamiljen i produktion, men efterfrågan minskade och till sist fanns det bara en taklampa, den med 40 centimeter i diameter, i produktion.

Revanschen kom i slutet av 90-talet när nyutexaminerade arkitekttrion Claesson Koivisto Rune ritade Ateljé Lyktans monter till möbelmässan och tyckte det var själv­klart att tre Bumlingar skulle användas för att locka besökare till montern. Det var vad som behövdes för att sätta stenen i rullning igen, för de som vuxit upp med Bumling hade flyttat hemifrån, och längtade efter sin barndoms kökslampa.

Namnet Bumling då? Det sägs att den fick det när en bekant till Anders Pehrson fick se den i montern och utbrast: ”Det där var mig en stor bumling, Anders!”.

Hela reportaget om Gunnar Ander och Ystad Metall hittar du i Retro nr 5 , 2012. Köp numret här!

Varukorg