Pomona från Arabia

På 60-talet var hela området kring Arabias fabrik i Helsingfors en trädgårdsstad med vackra trähus, stora trädgårdar och gamla äppelträd. Raija Uosikkinen hämtade ofta idéerna till sina mönster i naturen och i trädgården, så för att hitta motiven till Pomona behövde hon inte gå särskilt långt från ateljén.
De första skisserna till serien, jordgubbar, plommon och äpplen på syltburkar, är från 1962, men det tog ett tag innan de kom i produktion.

När Arabias produktchefer fick se prototyperna i december 1964 bad de Raija göra ett försök att sätta mönstret även på andra produkter. Hon anpassade det till tallrikar, skålar, koppar, tillbringare, gräddkannor och serveringsbrädor. Resultatet blev bra och de nytillkomna delarna blev en del av servisen som började säljas 1965.
I slutet av 60-talet kom det till sex nya motiv på syltburkar och gräddkannor. Det var blåbär, lingon, svarta vinbär, krusbär, apelsiner och honungsbin.

Totalt blev det nio olika motiv på syltburkarna. Alla tecknade i enkel serietidningsstil och med klara färger. Stilen och motiven var helt i linje med annan popkonstinspirerad 60-talsdesign, där jordgubbar förekom i både Beatleslåtar och på Marimekkotyger, och äpplen syntes på allt från tyger till tapeter och kakelplattor.
Pomona visar också på förändrade sociala normer och ett nytt sätt att duka och äta. Pomona ritades inte som en traditionell servis med dussintals delar. Det var i stället en serie 16 mångsidigt användbara delar, och alla modeller fanns redan i Arabias sortiment. Mönstren räckte för att binda samman dem till en servis.

Pomona var populär i Finland, men sålde bra även utanför landet, särskilt i USA. Och kanske var det marknadsföringen som gjorde det. Pomonaburkarna köpte man en och en, som ett sätt att förnya den gamla  enfärgade vita servisen där hemma med något nytt och modernt. Dessutom var de olika delarna populära att ge bort som present.

I dag är en del burkar både sällsynta och dyra. Det gäller framför allt syltburkarna som är samlarnas favoriter, för det är många som vill ha en rad burkar i köket som är som en hälsning från the Swinging Sixties! •

Hela reportaget om Raija Uosikkinens Pomona hittar du i Scandinavian Retro nummer 3, 2017. Köp numret här!

Varukorg